ßßß
„ Miodek” mniszkowySkładniki:350-400 szt. kwiatów mniszka3 cytryny1 litr wody1 kg cukruWykonanie:Kwiaty mniszka zalać wodą,dodać 1 cytrynę pokrojoną w plastryCałość zagotować i gotować na małym ogniu 15 min.Przykryty garnek odstawić na 12 godzin (na całą noc)Kwiaty z cytryną przelać na sito i starannie wycisnąć.Dodać cukier i sok z pozostałych cytryn;doprowadzić do wrzenia i wolno gotować przez 30-50 minutdo pożądanej konsystencji.Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i zostawić na zakrętkach do wystygnięcia.
Właściwości: na kaszel i chrypkę, w dolegliwościch wątroby *Dawkowanie:2-3 łyżeczki w ciągu dniamożna nim słodzić herbatę* Więcej informacji o mniszku lekarskim znajdziecie w zakładce ZIOŁA . Zapraszam.