Wykonanie
Aromatyczna
skórka cytrynowa jest nieodłącznym elementem świątecznych wypieków. Przynosi piękny zapach, wzbogaca smak. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale... warto go poświęcić. Jest o niebo lepsza niż kupna :)
Składniki:4
cytryny1 szkl.
wody1 szkl.
cukruSposób przygotowania:
Cytryny sparz wrzątkiem i obierz ze skórki - najlepiej potnij skórkę na ćwiartki i ściągnij ją z
owocu. Ze skórek usuń białą część i potnij je na paski. Wrzuć do garnka i zalej
wodą. Gotuj 10 minut.
Wodę odlej. Skórki zalej 1 szkl.
wody, dodaj 1 szkl.
cukru. Gotuj na małym ogniu około 40 minut - aż skórka będzie miękka i szklista.Rozłóż skórki na kratce - pojedynczo. Pozostaw na noc do wyschnięcia. Rano pokrój w kostkę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do
herbaty.