ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka cytrynowa

Kandyzowana skórka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna skórka cytrynowa jest nieodłącznym elementem świątecznych wypieków. Przynosi piękny zapach, wzbogaca smak. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale... warto go poświęcić. Jest o niebo lepsza niż kupna :)
Składniki:
4 cytryny
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Cytryny sparz wrzątkiem i obierz ze skórki - najlepiej potnij skórkę na ćwiartki i ściągnij ją z owocu. Ze skórek usuń białą część i potnij je na paski. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 10 minut. Wodę odlej. Skórki zalej 1 szkl. wody, dodaj 1 szkl. cukru. Gotuj na małym ogniu około 40 minut - aż skórka będzie miękka i szklista.
Rozłóż skórki na kratce - pojedynczo. Pozostaw na noc do wyschnięcia. Rano pokrój w kostkę. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do herbaty.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/kandyzowana-skorka-cytrynowa.html