Wykonanie
Właśnie w pełni sezon kwitnienia dzikich róż i ich odmianowych mieszańców . To doskonały moment na to, żeby zatrzymać roztaczający przez nie zapach w buteleczce pysznego , zdrowego soku . Jego rubinowo czerwony kolor i niebiański, różany smak, umilą nam później, nie jeden chłodny ,zimowy wieczór przy kominku jako dodatek do gorącego kubka
herbaty……
Czego potrzebujemy ,żeby zacząć :1 l słoika wypełnionego ugniecionymi
płatkami róż ( mogą być ogrodowe ale tylko pachnące)1 kg
cukru2 łyżeczki od
herbaty kwasku
cytrynowego4 plastry
cytryny ze skórką1 l
wodyZ
płatków odcinamy białą część , najlepiej zrobić to od razu przy zbiorze ( ja obcinam
płatki z kwiatu od razu bez białej części ) , gdyż biała część powoduje goryczkę .Dokładnie oczyszczamy z wszystkich mieszkańców i ziomali robali 😉 Układamy w garnku
Następnie przekładamy
płatki cytrynką i zalewamy zagotowaną
wodą z kwaskiem
cytrynowym . Odstawiamy tą miksturę na 24 godziny ,pamiętając o przykryciu garnka pokrywką . Po upływie tego czasu ,przelewamy wszystko przez gazę . Odlany ekstrakt doprowadzamy do wrzenia wsypując
cukier i przelewamy na gorąco do wyparzonych wcześniej słoików . Jeśli chcemy dłużej przechować nasz skarb, pasteryzujemy słoiki ok 20 min . Pozostałych po odcedzeniu
płatków możemy użyć do aromatyzowania ciasta lub przesmażyć je z
cukrem na
konfiturę i takim sposobem nic się nie zmarnuje z naszej ciężkiej pracy przy zbiorach… Smacznego…. 😉