ßßß Cookit - przepis na Syrop różany

Syrop różany

nazwa

Wykonanie

Syrop z mniszka, który miał nam służyć przez przyszłą zimę, już się kończy. ;) Szczęśliwie w spiżarni pojawiło się kilka nowych buteleczek, syropy z czarnego bzu, o których już niedługo i mała porcja syropu różanego. Koktajl truskawkowo - malinowy z jego dodatkiem, nie ma sobie równych. :) Polecam!
źródło przepisu: pinkcake.blox.pl
250 g płatków dzikiej róży cukrowej
500 ml wody
400 g cukru (pół na pół biały i brązowy)
sok z połowy cytryny (lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego)
Wodę zagotować rozpuszczając w niej cukier. Wrzątkiem zalać płatki (umieszczone np. w słoiku), dodać sok z cytryny i zamknąć na kilka dni. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonej butelki, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/06/Syrop-rozany.html