Wykonanie
Syrop z mniszka, który miał nam służyć przez przyszłą zimę, już się kończy. ;) Szczęśliwie w spiżarni pojawiło się kilka nowych buteleczek,
syropy z czarnego bzu, o których już niedługo i mała porcja
syropu różanego. Koktajl
truskawkowo - malinowy z jego dodatkiem, nie ma sobie równych. :) Polecam!
źródło przepisu: pinkcake.blox.pl250 g
płatków dzikiej róży cukrowej500 ml
wody400 g
cukru (pół na pół biały i brązowy)sok z połowy
cytryny (lub pół łyżeczki kwasku
cytrynowego)
Wodę zagotować rozpuszczając w niej
cukier. Wrzątkiem zalać
płatki (umieszczone np. w słoiku), dodać
sok z cytryny i zamknąć na kilka dni. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonej butelki, przechowywać w lodówce.Smacznego!
***