ßßß

Na forme o srednicy 26 cm:200 g herbatnikow (z zabkami)250 g masla4 jajkasol1 opakowanie budyniu waniliowego500 g twarozku (kupilam gotowy, zmielony)4 lyzki kaszy manny200 g cukru1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia60 g rodzynek (u mnie koryntki, lubie je za ciemna barwe i za to, ze sa nieduze, ale moga tez byc inne)5-6 lyzek rumu2-3 lyzki makiRodzynki namoczyc w rumie przez co najmniej pol godziny. Herbatniki wlozyc do foliwej torebki i rozwalkowac walkiem na drobne okruszki. 125 g masl stopic i wymieszac z herbatnikami. Mase wylozyc na dno natlusczonej foremki, rozlozyc rownomiernie i wygladzic lykzka. Odstawic do cholodzenia do lodowki. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane, a zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodac twarog, budyn, kasze manne i proszek do pieczenia. Wymieszac. Pozostale maslo rozpusci i nieco ostudzic, dodac do masy serowej. Rodzynki odcedzic, rum wlac do masy serowej. Rodzynki obtoczyc w mace i wsypac do masy serowej, wymieszac.Dodac piane ubita z jajek i lekko wymieszac lyzka. Mase przelozyc na przygotowany spod. Piec w temperaturze 180°C ok. godzine, gdyby sernik zbytnio sie przypiekal mozna nakryc folia aluminowa. Podalam z rumowymi mandarynkami (5-6 mandarynek obrac, podzielic na czastki, zalac 5-6 lyzkami rumu, dodac 3 lyzki cukru calosc zagotowac)
Przepis uczestniczy w akcji: