Wykonanie
Moja wlasna kreacja :)
Na forme o srednicy 26 cm:200 g herbatnikow (z zabkami)250 g
masla4
jajkasol1 opakowanie budyniu
waniliowego500 g
twarozku (kupilam gotowy, zmielony)4 lyzki
kaszy manny200 g
cukru1 1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia60 g
rodzynek (u mnie koryntki, lubie je za ciemna barwe i za to, ze sa nieduze, ale moga tez byc inne)5-6 lyzek
rumu2-3 lyzki
makiRodzynki namoczyc w
rumie przez co najmniej pol godziny.
Herbatniki wlozyc do
foliwej torebki i rozwalkowac walkiem na drobne okruszki. 125 g
masl stopic i wymieszac z
herbatnikami. Mase wylozyc na dno natlusczonej foremki, rozlozyc rownomiernie i wygladzic lykzka. Odstawic do cholodzenia do lodowki.
Zoltka oddzielic od bialek.
Bialka ubic ze szczypta
soli na sztywna piane, a
zoltka ubic z
cukrem na puszysta mase. Dodac
twarog,
budyn,
kasze manne i
proszek do pieczenia. Wymieszac. Pozostale
maslo rozpusci i nieco ostudzic, dodac do masy serowej.
Rodzynki odcedzic,
rum wlac do masy serowej.
Rodzynki obtoczyc w mace i wsypac do masy serowej, wymieszac.Dodac piane ubita z
jajek i lekko wymieszac lyzka. Mase przelozyc na przygotowany
spod. Piec w temperaturze 180°C ok. godzine, gdyby sernik zbytnio sie przypiekal mozna nakryc folia aluminowa. Podalam z rumowymi
mandarynkami (5-6
mandarynek obrac, podzielic na
czastki, zalac 5-6 lyzkami
rumu, dodac 3 lyzki
cukru calosc zagotowac)
Przepis uczestniczy w akcji: