ßßß Cookit - przepis na Finski nalesnik z pieca z wedzonym lososiem i chrzanowym ...

Finski nalesnik z pieca z wedzonym lososiem i chrzanowym ...

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jak sie nazywa po finsku... Moze mi ktos pomoze? ;)
Dla 4 osob:
4 jajka
350 ml mleka
300 g maki
sol, pieprz
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki masla
peczek koperku (wzielam 2 lyzki suszonego)
150 g kwasnej smietany
2 lyzki tartego chrzanu
200 g wedzonego wegorza w platach
Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Zoltka rozmieszac z mlekiem. Make wymieszac z 1/2 lyzeczki soli, pieprzem (wedle uznania) i proszkiem do pieczenia. Wsypoywac stopniowo do jajek z mlekiem meiszajac. Dodac ubita piane z bialek i lekko wymieszac.
Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Wylozyc ciasto i zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut na zlotobrazowy kolor.
W tym czasie przygotowac sos: koperek umyc i posiekac. Wymieszac ze smietana i chrzanem, doprawic do smaku pieprzem i sola.
Nalesnik popdawac z sosem i platami lososia.
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 1/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/04/Finski-nalesnik-z-pieca-z-wedzonym-lososiem-i.html