ßßß Cookit - przepis na Chleb Norwich

Chleb Norwich

nazwa

Wykonanie

Pyszny zakwasowiec z cudownie chrupiaca skorka :)
Wrocilam z urlopu. Jadlam ryby, frytki, gofry z przeroznymi dodatkami, lody-spiralki... Zgadnijcie, gdzie bylam ;)
Po powrocie musialam odswiezyc swoj zakwas i upieklam korzystajac z okazji pyszny zakwasowy chleb. Poza tym przerobilasm tony pomidorow z ogrodka na przecier . W ogrodku pyszni sie tez papryka, ogorki, wyrosla druga tura rzodkiewek... Jest co do roboty.
A teraz pozywimy sie chlebem na moim tarasie :)
2 kg (4 mniejsze/2 większe
bochenki) - pieklam 1 duzy z polowy skladnikow
900 g białej pszennej
mąki chlebowej
120 g żytniej mąki z pełnego przemiału
600 g wody (23°C)
360 g aktywnego
zakwasu (100% hydracji)
23 g soli
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem soli!,
do połączenia składników (mikserem ok. 1 minuty). Odstawić na 30 minut do
Przełożyć ciasto do
naoliwionego pojemnika, niższy będzie lepszy, bo poręczniejszy przy składaniu
ciasta. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 1/2
godziny, składając po 50 i 100 minutach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko
omączony lub naoliwiony blat, podzielić na 4x400-500 g albo 2x800-1000 g. Każdą z porcji ciasta uformować w kulę, oprószyć
mąką i przykryte folią zostawić na 15 min., żeby odpoczęły. Porcje ciasta
formować w owalne lub okrągłe bochenki. Wstawione do dużych worków lub przykryte
naoliwioną folią mają teraz wyrastać 2-2 1/2 godziny ALBO wyrastać 1 1/2 godz. w
temperaturze pokojowej i 2-16 godzin w lodówce (innym zimnym miejscu), np. przez
noc. Te przenocowane w zimnie wstawia się, po nacięciu, do nagrzanego
piekarnika.
Kiedy bochenki rosną, albo czekają na swoją kolej w
lodówce, trzeba nagrzać piekarnik do temp. 245 stopni Celsjusza. W początkowej
fazie pieczenia potrzebna też będzie para (kilka kostek lodu rzuconych na dno
piekarnika/ścianki piekarnika spryskane wodą za pomocą zraszacza do kwiatów).
Bochenki posypywać semoliną i przekładać na łopatę/papier do pieczenia, naciąć,
włożyć do pieca. Teraz trzeba zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec 12 minut z
parą, uchylić drzwiczki, żeby parę wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut.
Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika i
wielkości bochenków. Gotowy chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pusty
odgłos.
Źródło: Wild Yeast
Przepis skopiowany ze strony Weekendowej piekarnii . Po wiecej objasnien zapraszam do zrodla.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/08/Powrot-i-Weekendowa-piekarnia-122-Chleb-Norwich.html