Wykonanie
Pyszny zakwasowiec z cudownie chrupiaca skorka :)
Wrocilam z urlopu. Jadlam
ryby, frytki, gofry z przeroznymi dodatkami,
lody-spiralki... Zgadnijcie, gdzie bylam ;)Po powrocie musialam odswiezyc swoj zakwas i upieklam korzystajac z okazji pyszny zakwasowy
chleb. Poza tym przerobilasm tony pomidorow z ogrodka na przecier . W ogrodku pyszni sie tez
papryka,
ogorki, wyrosla druga tura
rzodkiewek... Jest co do roboty.A teraz pozywimy sie
chlebem na moim tarasie :)
2 kg (4 mniejsze/2 większebochenki) - pieklam 1 duzy z
polowy skladnikow900 g białej pszennej
mąki chlebowej120 g żytniej
mąki z pełnego przemiału600 g
wody (23°C)360 g aktywnegozakwasu (100% hydracji)23 g
soliPrzygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem
soli!,do połączenia składników (mikserem ok. 1 minuty). Odstawić na 30 minut doPrzełożyć ciasto donaoliwionego pojemnika, niższy będzie lepszy, bo poręczniejszy przy składaniuciasta. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 1/2godziny, składając po 50 i 100 minutach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekkoomączony lub naoliwiony blat, podzielić na 4x400-500 g albo 2x800-1000 g. Każdą z porcji ciasta uformować w kulę, oprószyć
mąką i przykryte folią zostawić na 15 min., żeby odpoczęły. Porcje ciastaformować w owalne lub okrągłe bochenki. Wstawione do dużych worków lub przykrytenaoliwioną folią mają teraz wyrastać 2-2 1/2 godziny ALBO wyrastać 1 1/2 godz. wtemperaturze pokojowej i 2-16 godzin w lodówce (innym zimnym miejscu), np. przeznoc. Te przenocowane w zimnie wstawia się, po nacięciu, do nagrzanegopiekarnika.Kiedy bochenki rosną, albo czekają na swoją kolej wlodówce, trzeba nagrzać piekarnik do temp. 245 stopni Celsjusza. W początkowejfazie pieczenia potrzebna też będzie para (kilka kostek
lodu rzuconych na dnopiekarnika/ścianki piekarnika spryskane
wodą za pomocą zraszacza do kwiatów).Bochenki posypywać semoliną i przekładać na łopatę/papier do pieczenia, naciąć,włożyć do pieca. Teraz trzeba zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec 12 minut zparą, uchylić drzwiczki, żeby parę wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut.Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika iwielkości bochenków. Gotowy
chleb popukany w dno wydaje niepowtarzalny pustyodgłos.Źródło: Wild YeastPrzepis skopiowany ze strony Weekendowej piekarnii . Po wiecej objasnien zapraszam do zrodla.