Wykonanie
Kolejny przepis z książki "
Chleb" Jeffrey Hamelman'a. Tym razem
chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!
składnikizaczyn130 g
mąki chlebowej pszennej10 g
mąki chlebowej żytniej 90 g
wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe730 g
mąki pszennej chlebowej40 g
mąki żytniej chlebowej500 g
wody20 g
soli230 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz
soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać
solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście. Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po upływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 2 - 2,5 h ( do czasu aż
chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi : Moje
chleby rosły dłużej niż 2,5 godziny. Piekłam w nieco niższej temperaturze - 230 st.C.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba