ßßß Cookit - przepis na Pain au levain

Pain au levain

nazwa

Wykonanie

Jeffrey Hamelman " Chleb "
Składniki na 1 bochenek.
Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)
65g mąki pszennej chlebowej
5g mąki żytniej
45g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).
Składniki: na ciasto właściwe
364 g mąki pszennej chlebowej
20 g mąki żytniej
250g wody
10g soli
cały 12-h zaczyn
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia ( u mnie 5 godzin ) Przed pieczeniem chleb ponacinać.
Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut.
Studzić na kratce.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/09/pain-au-levain.html