Wykonanie
Tak powoli małymi kroczkami oswajam się z wypiekiem
chleba w domu i współpracą z moim zakwasem. I tak oto powstał
chleb żytni na zakwasie żytnim 65% i
powiem że jest pyszny, a ta chrupiąca skórka powala wszystkie skórki ze sklepowych
chlebów.Pomysł na
chleb zrodził się dwa dni temu, gdy postanowiłam dokarmić zakwas stojący już trochę w lodówce. Może nie jest idealny - jak na razie leżę w formowaniu jak długa, może jest cały z
mąki - ale ja kocham taki
chleb i mi to nie przeszkadza, ale za to jest pyszny i domowy bez chemicznych dodatków. Tak więc powoli małymi kroczkami resztę opanuję do perfekcji, a was zachęcam do wypieku
chleba w domu :).
Składniki: na dwa bochenkiZakwas318 g
mąki żytniej chlebowej255 g
wody2 łyżki zakwasuGotowe ciasto272 g
mąki żytniej chlebowej318 g
mąki chlebowej typ 750417 g
wody17 g
solicały zakwas (oprócz dwóch łyżek- używamy do wyprodukowania kolejnego zakwasu na wypiek
chleba)zakwasPrzygotowujemy zakwas i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze 21 C, aby dojrzał.mieszanieWszystkie składniki wkładamy do misy robota i mieszamy na I prędkości 4 minuty, następnie na II prędkości około 1 minuty.Odstawiamy ciasto przykryte na 45 minut.Następnie dzielimy ciasto na porcje i formujemy bochenki. Ja swoje pozostawiłam do wyrastania w koszach do wyrastania
pieczywa.Uformowane bochenki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 70 minut do wyrośnięcia.Nagrzewamy piec na max. temperaturze (240 C) na dno piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z
wodą.Wyrośnięte bochenki nacinamy
ostrym nożem i przekładamy na blachę. Pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 230 C i pieczemy kolejne 40 minut.Upieczone bochenki powinny leżakować około 24 godzin wówczas
chleb jest najsmaczniejszy.źródło:
CHLEB Jeffrey Hamelman
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy