Wykonanie
Polski "specjal" wyjatkowo smakowity, gdy latem
kapusta jest
mloda i krucha :) Zupa jest sycaca, jak jednogarnkowy obiad.Dla 4 osob:1 glowka
mlodej kapusty5-7 nieduzych
kartofli1-2
marchewki2 lyzki
masla3
cebulki dymki1 l
bulionu z drobiu100 g
wedzonego boczku1 lyzeczka
soku z cytrynyszczypta mielonego
kminkusol,
pieprz1 peczek
koperkuKapuste oczyscic z wierzchnich lisci, umyc i drobno poszatkowac.
Ziemniaki i
marchew obrac, umyc, pokroic w kostke. W rondlu na lyzce
masla podsmazyc prze ok. 3 minuty
marchewke wraz z
ziemniakami, dodac posiekana
dymke i
kapuste, smazyc przez chwile, wlac goracy
bulion. Na pozostalym
masle zrumienic pokrojony
boczek, dodac do zupy, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Przyprawic
sokiem z cytryny,
kminkiem,
sola i
pieprzem. Na koniec dodac posiekany
koperek.Przepis znaleziony w czerwcowym numerze miesiecznika "Naj. Magazyn".Dopisany do akcji: