ßßß
Polski "specjal" wyjatkowo smakowity, gdy latem kapusta jest mloda i krucha :) Zupa jest sycaca, jak jednogarnkowy obiad.Dla 4 osob:1 glowka mlodej kapusty5-7 nieduzych kartofli1-2 marchewki2 lyzki masla3 cebulki dymki1 l bulionu z drobiu100 g wedzonego boczku1 lyzeczka soku z cytrynyszczypta mielonego kminkusol, pieprz1 peczek koperkuKapuste oczyscic z wierzchnich lisci, umyc i drobno poszatkowac. Ziemniaki i marchew obrac, umyc, pokroic w kostke. W rondlu na lyzce masla podsmazyc prze ok. 3 minuty marchewke wraz z ziemniakami, dodac posiekana dymke i kapuste, smazyc przez chwile, wlac goracy bulion. Na pozostalym masle zrumienic pokrojony boczek, dodac do zupy, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Przyprawic sokiem z cytryny, kminkiem, sola i pieprzem. Na koniec dodac posiekany koperek.Przepis znaleziony w czerwcowym numerze miesiecznika "Naj. Magazyn".Dopisany do akcji: