ßßß Cookit - przepis na Zupa z mlodej kapusty

Zupa z mlodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Polski "specjal" wyjatkowo smakowity, gdy latem kapusta jest mloda i krucha :) Zupa jest sycaca, jak jednogarnkowy obiad.
Dla 4 osob:
1 glowka mlodej kapusty
5-7 nieduzych kartofli
1-2 marchewki
2 lyzki masla
3 cebulki dymki
1 l bulionu z drobiu
100 g wedzonego boczku
1 lyzeczka soku z cytryny
szczypta mielonego kminku
sol, pieprz
1 peczek koperku
Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, umyc i drobno poszatkowac. Ziemniaki i marchew obrac, umyc, pokroic w kostke. W rondlu na lyzce masla podsmazyc prze ok. 3 minuty marchewke wraz z ziemniakami, dodac posiekana dymke i kapuste, smazyc przez chwile, wlac goracy bulion. Na pozostalym masle zrumienic pokrojony boczek, dodac do zupy, gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Przyprawic sokiem z cytryny, kminkiem, sola i pieprzem. Na koniec dodac posiekany koperek.
Przepis znaleziony w czerwcowym numerze miesiecznika "Naj. Magazyn".
Dopisany do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Zupa-z-mlodej-kapusty.html