Wykonanie
Młoda biała kapusta już od dłuższego czasu gości w mojej kuchni. Jeszcze się nam nie znudziła, więc robię z niej różne potrawy. Tym razem wystawiam w swoje kuchenne okno smaczną zupę. Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Dań za grosik" - lipiec 2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :1 główka
młodej kapusty (ok.1 kg)60 dag
ziemniaków2
marchewki (ok.20 dag)1
cebula (10 - 15 dag)2 łyżki
masła20 dag
boczku wędzonego1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta mielonego
kminkupęczek
koperku½ litra
bulionu z kurczaka lub
bulion z 1 -2
kostek rosołowych z kurysól,
pieprz do smaku
Wykonanie :Umytą
kapustę szatkujemy.
Ziemniaki i
marchew obieramy, myjemy i kroimy (
ziemniaki w drobną kostkę, a
marchew w cienkie półplasterki).W rondlu o poj. ok. 5 litrów podsmażamy na łyżce
masła marchewkę wraz z
ziemniakami przez ok. 3 minuty. Dodajemy posiekaną
cebulę i poszatkowaną
kapustę. Smażymy chwile razem, stale mieszając. Wlewamy gorący
bulion z kurczaka ( Miałam wcześniej ugotowany ze świeżego drobiu. Taki
bulion można zastąpić
bulionem z rozpuszczonych
kostek rosołowych, choć zdaję sobie sprawę z tego, że mają one zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników). Na pozostałym
maśle podrumieniamy pokrojony w kostkę
boczek. Dodajemy do zupy, uzupełniamy gorącą
wodą do obj. ok. 4 litrów i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
kminkiem,
solą i
pieprzem. Po zestawieniu z ognia wrzucamy posiekany
koperek.