ßßß Cookit - przepis na Gulasz pomidorowo-paprykowy

Gulasz pomidorowo-paprykowy

nazwa

Wykonanie

Gulasz- narodowa potrawa wegierska, popularna na calym swiecie stala sie wrecz synonimem jednogarnkowej potrawy z duszonym miesem. Jednak jak do tego doszlo- jak to sie stalo, ze gulasz podbil Europe i swiat?
Na poczatku XIX wieku gdy w wegierskim Debreczynie utworzono 39 Regiment Piechoty zostalo do niego powolanych tez wielu wegierskich pasterzy bydla z wegierskiej puszty, ktorzy przywiezli ze soba swoje najlepsze danie- gulasz wolowy :) Jakis czas pozniej regiment ten przeniesiono do Wiednia- owczesnej stolicy Monarchii Austriackiej skad danie to rozprzestrzenilio sie na cale terytorium owej monarchii, a stamtad na reszte Europy i swiata. Od tego czasu powstalo wiele wariantow tej smacznej potrawy, ktora im czesciej odgrzewana tym smakuje lepiej :) Oto jeden z wariantow z goscinnym udzialem mojej ulubionej balkanskiej pasty ajwar. :) Smacznego :)
Dla 4 osob:
1000 g miesa wolowego na gulasz pokrojonego na kawalki
500 g cebuli
2 papryczki chili
200 g pieczarek
2 lyzki oleju
sol, pieprz, slodka papryka w proszku
4 lyzki pasty ajwar
1 puszka pomidorow (425 ml)
500 g kolorowych papryk
150 g creme fraiche
Cebule obrac i posiekac, papryczki chili umyc i przepolowic. Olej rozgrzac w rondlu, usmazyc porcjami mieso na rumiano (dobrze przysmazone mieso to gwarancja smacznego gulaszu ;) ). Mieso wyjac. Na pozostalym tluszczu przysmazyc pokrojone w paski grzyby. Wlozyc spowrotem mieso i dodac cebule. Przyprawic do smaku sola pieprzem i papryka w proszku. Dodac pomidory i ajwar. Dodac 500 ml wody i zagotowac. Gotowac ok. 2 godziny.
Straki papryki umyc, oczscic z gniazd nasiennych i pokroic na kawalki, dodac do gulaszu na 30 minut przed koncem gotowania. Ewentualnie ponownie doprawic do smaku. Podawac z kleksem smietany i z bulka lub bagietkami.
Informacje z: "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert" wyd. Weltbild 2008.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/10/Gulasz-pomidorowo-paprykowy.html