Wykonanie

Kruche ciasto
razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej
serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........

Składniki : / foremka ok. 26 cm/ciasto:

200 g
mąki razowej100 g zimnego
masła1
jajkoszczypta
solinadzienie:250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku/ po ugotowaniu /1 ząbek
czosnku2
jajka150
ricotty100 ml gęstej
śmietany100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/2 -3
suszone pomidory1/2 łyżeczki mieszanki
ziół włoskich1 łyżka
nasion słonecznikaWykonanie:-
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/.-Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem.-Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.-Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/-W międzyczasie przygotować nadzienie.-Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić.-
Ricottę ,
śmietanę i
jajka wymieszać w misce.-Dodać pokrojone liście,
suszone pomidory, zmiażdżony ząbek
czosnku, starty
żółty ser i
przyprawy.-Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta.-Wierzch posypać ziarenkami
słonecznika.-Foremkę wstawić do piekarnika i piec ok.25-30 minut.

