ßßß Cookit - przepis na Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą

Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........
Składniki : / foremka ok. 26 cm/
ciasto:
200 g mąki razowej
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku/ po ugotowaniu /
1 ząbek czosnku
2 jajka
150 ricotty
100 ml gęstej śmietany
100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/
2 -3 suszone pomidory
1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
1 łyżka nasion słonecznika
Wykonanie:
-Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/.
-Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem.
-Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
-Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/
-W międzyczasie przygotować nadzienie.
-Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić.
-Ricottę , śmietanę i jajka wymieszać w misce.
-Dodać pokrojone liście, suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser i przyprawy.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta.
-Wierzch posypać ziarenkami słonecznika.
-Foremkę wstawić do piekarnika i piec ok.25-30 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/tarta-razowa-z-bietola-lub-szpinakiem-i.html