ßßß Cookit - przepis na Pierogi z Cukinią i Mozzarellą

Pierogi z Cukinią i Mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Jarsko, wegetariańsko. Włożyłam cukinię do pieroga i na dobre wyszło.
Smaczny letni obiad, z dodatkiem sera mozzarella i ziół.
Omom. Ładne kolory . Ser roztopiony .
Składniki (na ok. 25 pierogów):
1 i 4/5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. Rozwałkuj utworzoną kulę ciasta na cienki placek i wykrawaj szklanką okrągłe placuszki o średnicy ok. 7 cm.
250 g cukinii (około połówka średniego warzywa)
1 kulka mozarelli
1 mała cebula
zioła prowansalskie
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oliwie. Pokrój też cukinię. Dodaj do zeszklonej cebuli, przypraw ziołami, solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj razem z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Nadziewaj pierogi i zlepiaj (tradycyjnie;)).
Gotuj we wrzącej posolonej wodzie przez 5 minut. Smacznego!
Wartość Kaloryczna 57 kcal (1 pieróg)
Białko 2 g
Węglowodany 8 , 2 g
Tłuszcz 1 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-cukinia-i-mozzarella.html