Wykonanie
Tłusty czwartek już był, ale jak zobaczyłam mini pączki musiałam je wypróbować i robiłam je wczoraj.Z tego przepisu wychodzi naprawdę dużo tych mini pączków. Ja wykrawałam literatką i wyszło około 150 szt.Składniki na ciasto pączkowe :1 kg
mąki pszennej tortowej50 g świeżych
drożdży (pół opakowania)- ja dałam 3 torebeczki
drożdży suchych po 7 g każdy100 g
cukru500 ml ciepłego
mleka2 całe
jajka i 5
żółtek100 g
oleju do środka ciasta +
olej do smażenia pączków (można dać pól na pół
olej i
smalec)2 kieliszki
wódkiMąkę wymieszać z
drożdżami suchymi ( ze świeżych rozrobić rozczyn- trochę
mąki,
cukru i
drożdże), dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze połączyć. Ja wymieszałam małym mikserem ze spiralkami.Wyrobione ciasto zostawić w misce, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ok.2 godziny wyrastania.Składniki na polewę:3 łyżki masy kajmakowej0.5 kg
cukru pudru1 szkl. ciepłej
wodyWszystkie składniki dobrze zmiksować. Polewa powinna
mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolać więcej
wody.Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na blat, trochę wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm. Kieliszkiem o średnicy 3-4 cm wykrawać pączki, odkładać na bok na drugie wyrastanie ( 10-15 min).Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Ciepłe zanurzyć w polewie.