Wykonanie
16 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemDoskonałe
drożdżowe obwarzanki z
jagodami i lukrem. Puszyste i wilgotne w środku, aksamitne na zewnątrz. Kiedy nie ma jeszcze sezonu na
jagody, możemy w
drożdżowe obwarzanki powciskać
suszoną żurawinę bądź
rodzynki. Jeśli nie lubicie lukru możecie zamiast niego posypać drożdżówki
cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną
czekoladą.
Składniki na 10 porcji:50 dag
mąki pszennej5 dag świeżych
drożdży½ szklanki
cukru2
jajka + 1
żółtko do posmarowania¾ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego
mleka10 dag
masła2-3 krople
aromatu waniliowego – opcjonalnie½ szklanki świeżych
jagódLukier:¾ szklanki
cukru pudru2 łyżki zimnej
wodySposób przygotowania:Do miseczki wlać
mleko, pokruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru oraz 3 łyżki
mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Do rozczynu dodać
jajka,
cukier, 2-3 krople
aromatu waniliowego oraz rozpuszczone
masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość
mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie tak, by odchodziło od ręki.Od ciasta odrywać fragmenty wielkości małej
mandarynki i formować z nich wałeczki. Skręcać po 2 razem, po czym zwijać małe
obwarzanki o średnicy 6-8 cm.Do każdego
obwarzanka powciskać
jagody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować
obwarzanki roztrzepanym
żółtkiem za pomocą pędzelka.Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż
obwarzanki się zarumienią. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z zimną
wodą. Kiedy
obwarzanki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.