Wykonanie
Na początek zacytuję kilka słów ze strony Młyny Stoisław ..z tej własnie firmy dostałam do przetestowania
kaszę gryczaną ..Wielu osobom
kasza gryczana kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana
kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do
pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich
kasz, właśnie ta
kasza gryczana jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witamin z grupy B, najcenniejsza B17/amigdalina/ posiada silne właściwości antynowotworowe. Biorąc pod uwagę cały zestaw
kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. .Ja na początek zrobiłam kotlety mielone z
mięsa wieprzowego z dodatkiem
kaszy gryczanej..Takie kotlety robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne..i na pewno zrobię jeszcze nie raz..
50 dkg
mięsa mielonego10 dkg
kaszy gryczanejcebula1
jajkosóljarzywko
Kaszę ugotować na sypko , ostudzić .Wyrobić razem z
mięsem,
jajkiem , pokrojoną
cebulką. Doprawić, w razie potrzeby można dodać
bułki tartej.Formować kotlety i usmażyć .
Jarzywko produkowane przez firmę "
MARSYL" to mieszanka wyselekcjonowanych
warzyw suszonych oraz
ziół i przypraw. Komponując skład
warzywny przyprawy Jarzywko zadbaliśmy o to, aby w naturalny sposób podkreślała ona walory smakowe każdej potrawy. Stosując Jarzywko w swojej kuchni udoskonalisz smak oraz aromat przygotowywanych potraw.
Przyprawa ta znakomita jest do zup,
sosów, dań
mięsnych oraz ryb.