Wykonanie
Placki często pojawiają się w moim jadłospisie, ze względu na różnorodność oraz szybkość przygotowania. Jeżeli zostało komuś po wczorajszym obiedzie trochę
kaszy gryczanej i nie wie co z nią zrobić, to polecam przepis na placki gryczane . To świetne danie dla małych dzieci, a także miły dodatek do np.
mięs z sosem czy sałatek warzywnych. Można je zabrać również jako przekąskę na drugie śniadanie oraz piknik.Placki gryczane – przepis2 filiżanki ugotowanej
kaszy gryczanej2 małe
jajka1 mała
cebulasól,
estragonKaszę gryczaną wrzucamy do miski, dodajemy
jajko, drobno posiekaną
cebulę,
estragon oraz
sól i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną
oliwą z oliwek nakładamy średniej lub małej wielkości placki. Smażymy, aż placki będą złociste.