ßßß Cookit - przepis na Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej

Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu był taki kurczak ..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam kurczaka w podobnej zalewie..
skrzydełka
marynata
kleiwo
panierka american crispy chicken
Marynowanie:
50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym roztworem przygotowanej marynaty.Odstawić do lodówki na noc.
Kleiwo :
Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną wodą,dobrze wymieszać mikserem przez 2 minuty.Odczekać 5 minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości.
Panierowanie:
Zamarynowane kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.Odsączonego kurczaka wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować.Opanierowanego kurczaka przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć się nadmiaru płynu.Z cedzaka kurczaka przełożyć do pojemnika z panierką układając jeden przy drugim i zasypać panierką mocno dogniatając.Po 4 minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy ..
Zalewa:
1 l wody
1 szkl. octu
0,5 szkl.oleju
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
liście laurowe. ziele angielskie
3 cebule pokrojone w półksiężyc
1 mały przecier pomidorowy
1 mały ketchup
Wszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut. Gorące usmażone wkładać do ciepłej zalewy .Najlepsze na drugi dzień.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/kurczak-w-zalewie-octowo-pomidorowej.html