Wykonanie
Jakiś czas temu był taki
kurczak ..a teraz jest w
sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie
octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam
kurczaka w podobnej zalewie..
skrzydełkamarynatakleiwopanierka american crispy chickenMarynowanie:50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej
wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki
kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym roztworem przygotowanej marynaty.Odstawić do lodówki na noc.Kleiwo :Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną
wodą,dobrze wymieszać mikserem przez 2 minuty.Odczekać 5 minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno
mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego
jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków
kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości.Panierowanie:Zamarynowane kawałki
kurczaka opłukać pod bieżącą
wodą i pozostawić do odsączenia.Odsączonego
kurczaka wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować.Opanierowanego
kurczaka przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć się nadmiaru płynu.Z cedzaka
kurczaka przełożyć do pojemnika z panierką układając jeden przy drugim i zasypać panierką mocno dogniatając.Po 4 minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym
oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy ..Zalewa:1 l
wody1 szkl.
octu0,5 szkl.
oleju5 łyżek
cukru1 łyżka
soliliście laurowe.
ziele angielskie3
cebule pokrojone w półksiężyc1 mały
przecier pomidorowy1 mały
ketchupWszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut. Gorące usmażone wkładać do ciepłej zalewy .Najlepsze na drugi dzień.