Wykonanie
Znakomita przekąska. Przepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim
stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to
ryba, później się dziwią i biorą przepis.
2 podwójne
piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić
solą i
pieprzem, panierować w
jajku i
bułce tartej, a następnie usmażyć na
oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu:2 szklanki
wody3 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe1/3 szklanki
octu4 łyżeczki
cukruszczypta
soliWymienione składnik zagotować.kilka łyżek
oleju3 średniej wielkości1
marchewmały
przecier pomidorowy "Pudliszki"
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju.
Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do
cebuli, przesmażyć. Dodać
przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować.Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno.