Wykonanie
Pomysł na takiego mazurka znalazłam tutaj ..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem.Ciasto:40 dag
mąki4 łyżki
cukru pudru20 dag
margaryny1
jajko2
żółtko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWypełnienie z
jabłek:4 duże
jabłka0,5
galaretki cytrynowejEwentualnie
cukier do smaku (niekoniecznie)Wypełnienie
czekoladowe:1,5 tabliczki
czekolady deserowej0,5
galaretki cytrynowej1 łyżka
śmietany7 dag
masła0,5 szklanki
wodyMąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w
sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości
galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście.
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie.
Masło oraz
czekoladę rozpuścić. Dodać
śmietanę , a następnie rozpuszczoną
galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie udekorować.