ßßß Cookit - przepis na Niebiański przysmak

Niebiański przysmak

nazwa

Wykonanie

Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na nadchodzące Święta Wielkanocne. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.
Składniki: ciasto
30 dag mąki ( ok. 2 szklanki)
20 dag margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów ( u mnie laskowe)
3/4 szklanki słodkiej śmietany
30 dag margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
Ponadto:
2 czekolady
wiórka czekoladowe
ozdoby z czekolady
Ciasto: do miski wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę.
Składniki na ciasto................................................................................
Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Wyrobione ciasto...............................................................
Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy.
Wałkowanie ciasta...........................................
A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia.
Na foremce..............................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor spody odkładamy do ostygnięcia.
Upieczone spody..............................................................
Masa jabłkowa: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka.......................................................
Dodajemy do nich cukier i galaretkę.
Składniki na masę jabłkową.................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka uzyskają konsystencję marmolady. Usmażone jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Masa orzechowa: całe jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich orzechy, śmietankę oraz cukier.
Składniki na masę orzechową...................................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę orzechową odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę orzechową, cały czas ucierając.
Masa orzechowa i margaryna...........................................
Na jeden z placków wykładamy 3/4 masy orzechowej.
Masa orzechowa na placku..........................................
Na masę orzechową wykładamy masę jabłkową.
Z masą jabłkową...................................
Na jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie.
Oblane czekoladą i posypane wiórkami czekoladowymi..................
Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!
Niebiański przysmak..................................................................
I jeszcze kawałeczek.......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/03/Niebianski-przysmak.html