Wykonanie
Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na nadchodzące Święta Wielkanocne. Masa
jabłkowa idealnie łączy się z masą
orzechową, a w połączeniu z kruchym
ciastem daje niebiański smak.Składniki: ciasto30 dag
mąki ( ok. 2 szklanki)20 dag
margaryny2
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek1 szklanka
cukru1
galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)Masa orzechowa:15 dag mielonych
orzechów ( u mnie laskowe)3/4 szklanki słodkiej
śmietany30 dag
margaryny2
jajka1 szklanka
cukruPonadto:2
czekoladywiórka
czekoladoweozdoby z
czekoladyCiasto: do miski wrzucamy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
margarynę,
cukier puder,
żółtka i
śmietanę.
Składniki na ciasto................................................................................Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Wyrobione ciasto...............................................................Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy.
Wałkowanie ciasta...........................................A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia.
Na foremce..............................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor
spody odkładamy do ostygnięcia.
Upieczone
spody..............................................................Masa
jabłkowa:
jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka.......................................................Dodajemy do nich
cukier i
galaretkę.
Składniki na masę
jabłkową.................................................Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż
jabłka uzyskają konsystencję
marmolady. Usmażone
jabłka odstawiamy do ostygnięcia.Masa orzechowa: całe
jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich
orzechy,
śmietankę oraz
cukier.
Składniki na masę
orzechową...................................................................Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę
orzechową odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę
orzechową, cały czas ucierając.
Masa orzechowa i
margaryna...........................................Na jeden z placków wykładamy 3/4 masy orzechowej.
Masa orzechowa na placku..........................................Na masę
orzechową wykładamy masę
jabłkową.
Z masą
jabłkową...................................Na
jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie.
Oblane
czekoladą i posypane wiórkami czekoladowymi..................Wierzch ciasta dekorujemy masą
orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!
Niebiański przysmak..................................................................
I jeszcze kawałeczek.......................................................................