Wykonanie
Krucha
tarta z musem
brzoskwiniowym mojego pomysłu... Właściwie do końce nie byłam pewna czy to ciasto wyjdzie, a dokładniej czy mus się nie rozpłynie. Na szczęście się udało. Kruchy spód jest chrupiący, a mus leciutki i lekko kwaskowy.potrzebne składniki: na kruchy spód:1.5 szklanki
mąki,2 łyżki
cukru,1
jajko + 1
żółtko (ewentualnie trochę
śmietany, jeśli ciasto jest zbyt gęste),1 łyżeczka
proszku do pieczenia,125 g
margaryny na mus
brzoskwiniowy:125
margaryny,125 ml
wody,3 łyżki
cukru,2
galaretki cytrynowe,5
brzoskwiń.Z
mąki,
cukru,
proszku do pieczenia,
margaryny i
jajek zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kruchy spód studzimy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyciągamy pestki. miksujemy blenderem.
Margarynę rozpuszczamy z
wodą i
cukrem. Gdy się zagotuje wyłączamy gaz, wsypujemy
galaretki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy zmiksowane
brzoskwinie, łączymy w wylewamy na kruche ciasto, zostawiamy w lodówce na godzinę.