Wykonanie
Pomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie
twaróg z
rodzynkami..
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2014_slash_08_slash_rogaliki-z-twarogiem-i-rodzynkami/l/1211123871.JPG)
5 szkl.
mąki2/3 szkl.
cukru1
cukier waniliowy5 dag
drożdży (+1 łyżeczka
cukru)2 łyżki
oliwy1,5 szkl.
mleka1
jajko1
żółtkoDodatkowo
żółtko do posmarowania
cukier do posypaniadowolne nadzienieDo pół szklanki
mleka dodać
drożdże i łyżeczkę
cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia
drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W
mące zrobić dołek, do którego wlać resztę
mleka,
oliwę, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
jajko,
żółtko i na koniec wyrośnięte
drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w
rogal . Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Posmarować
żółtkiem , posypać
cukrem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni .
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2014_slash_08_slash_rogaliki-z-twarogiem-i-rodzynkami/l/1440474415.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2014_slash_08_slash_rogaliki-z-twarogiem-i-rodzynkami/l/-2095769886.JPG)
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2014_slash_08_slash_rogaliki-z-twarogiem-i-rodzynkami/l/-1711553194.JPG)