Wykonanie
Oto przepis na pyszne i jednocześnie moje ulubione
ciasto drożdżowe. Zachwyca się nim cała moja rodzina. Polecam je do porannej
kawy, a także na podwieczorek...Składniki:1/2 l
mleka1 kg
mąki5
żółtek50 g
drożdży1/2 szklanki
cukru200 g tłuszczu roztopionego
bakalie lub
owoce (ja dodałam mrożone
maliny)
cukier waniliowyWykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku(1/3 szklanki) z dodatkiem jednej łyżki
mąki i łyżeczki
cukru. W oddzielnym naczyniu ubić
żółtka z pozostałym
cukrem. Gdy rozczyn podrośnie połączyć go z
żółtkami,
mąką i
mlekiem. Dobrze wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie/owoce i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1h. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można posmarować
jajkiem. Piec w temperaturze 180 ºC-200 ºC przez ok.40 min. Po wyjęciu z piekarnika można posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego!