ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Moje nocne wypieki..jeszcze nie mogę dobrze rozpracować swojej nowej kuchenki ..wierzch ciasta upiekł się ładnie , ale jak wyjęłam z blaszki , to spód jeszcze nie był zbyt dobry..i stąd taki niezbyt pięknie wygląda...po prostu wyjęcie ciasta z keskówki i przełożenie na blachę trochę przyczyniło się do tego..ale ważne , że potem upiekło się jak trzeba..
500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
180 ml mleka
10 dkg margaryny
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo
serek waniliowy
rabarbar
truskawki
cukier kokosowy
Kruszonka
50 g mąki
25 g cukru kokosowego
35 g masła
Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki , a na to kolejne 3 roladki.Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Następnie posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/drozdzowka-z-rabarbarem-i-truskawkami.html