Wykonanie

Ucierane ciasto z mnóstwem świeżej
żurawiny i z
pomarańczowym lukrem. To kolejny pomysł na wykorzystanie tych zdrowych
owoców w domowych wypiekach. Ciasto nie jest lekkie i puszyste. Jest raczej zwarte, treściwe, mało słodkie. Dlaczego to piszę? By nie rezygnować z lukru :-). Słodziutki
pomarańczowy lukier nie tylko dosładza ciasto ale i chroni je przed wysychaniem. Współgra z charakterystycznym smakiem
żurawiny i jest idealnym wykończeniem tego ciasta :-). Koniecznie ze szklanką
mleka lub do popołudniowej
herbaty.Uwaga: jak każde ciasto ucierane i to jest obciążone ryzykiem zakalca. Proszę stosuj się dokładnie do przepisu. Przeczytaj także notkę o tym, jak uniknąć zakalca .Składniki na ciasto:350 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła5 dużych
jajek200 ml
mleka170 g drobnego
cukru do wypiekówświeżo skórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżeczki ekstraktu z
pomarańczy (lub pół łyżeczki
aromatu pomarańczowego)300 g świeżej lub mrożonej
żurawinyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę z
pomarańczy i ekstrakt, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą
mąkę i
mleko, w
trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Blaszkę o wymiarach dolnych 33 x 23 cm, wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać
żurawinę.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i polukrować.Składniki na
lukier:1,5 szklanki
cukru pudru6 łyżek świeżo wyciśnietego soku z
pomarańczySkładniki na
lukier utrzeć grzbietem łyżki do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej bezgrudkowej masy. W razie konieczności dodać więcej
wody lub
cukru pudru, regulując konsystencję lukru.Smacznego :-).



Do upieczenia ciasta wykorzystałam prostokątną formę do ciast, której sama używam już od dłuższego czasu, a którą można nabyć w sklepie internetowym AleDobre.pl .

Forma jest bardzo przyjazna dla wypieków :-).Pochodzi z mojej ulubionej
serii 'Recipe Right' - formy z tej
serii są pokryte specjalną nieprzywierającą powłoką, dzięki
czemu wypieki same z niej wyskakują - sprawdza się to nawet po długim okresie użytkowania. Ciasta nie tylko łatwo się w niej piecze, ale i mycie takiej formy to czysta przyjemność :-). Można ją stosować w każdym piekarniku. Kropką nad 'i' jest pokrywa, pozwalająca na bezpieczne przewożenie ciasta na dalsze odległości - po prostu ją kocham (mam też taką pokrywę do formy na muffinki z tej
serii).Drobnym jej mankamentem jest fakt, że nie jest wysoka. Nie nadaje się do bardzo wysokich przekładańców. Jest idealna do ciast niewysokich, ucieranych,
bezowych,
drożdżowych, a ja z powodzeniem piekłam w niej m.in.
malinową chmurkę:
śmietankowe ciasto ze
śliwkami
czy
drożdżowe porzeczanki..

Ekspolatuję ją bardzo często, a mimo to jest wciąż w bardzo dobrej kondycji - wygląda w zasadzie jak nowa.Bardzo polecam!Zajrzyj na AleDobre.pl :-).---------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/