Wykonanie
Pomysł na tort szturmem zdobywający
serca amerykańskich pasjonatów pieczenia, teraz już na Moich Wypiekach :-). Do ulubionego ciasta ucieranego dodajecie kolorową posypkę
cukrową tzw. sprinkles, przekładacie ulubionym kremem, dekorujecie posypką confetti i tort gotowy :-). Pracy niedużo a efekt może nawet bardziej spektakularny, niż w torcie tęczowym ? Polecam na dziecięce party :-).Uwaga: Poniższe składniki na ciasto należy potroić i upiec 3 jednakowe blaty ciasta. Ilość kremu jest już dostosowana do całego
tortu.Składniki na 1 blat:100 g
masła lub
margaryny do pieczenia1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka100 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (płaska, o pojemności 5 ml)1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy lub
cytrynytęczowa posypka cukrowa (30 g)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok i zmiksować. Masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać posypkę
cukrową, wymieszać, bardzo krótko (posypka zacznie barwić ciasto, nie można do tego dopuścić).Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.W taki sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.
Krem śmietankowy z nutą
cytrynową:500 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudrusok wyciśnięty z połowy
cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i
śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder i
sok z cytryny.Krem jest gęsty i trwały. Krem lżejszy można otrzymać ubijając 500 ml
śmietany kremówki 36% i 250 g
serka mascarpone.Wykonanie:Na paterze układać na sobie poszczególne blaty ciasta i przekładać je
kremem śmietankowym. Wierzch i boki posmarować kremem. Ciasto oprószyć posypką confetti.* Posypka cukrowa - najlepsza w postaci krótkich tęczowych 'kreseczek' lub drobnego
maczku (' hundreds-and-thousands'). Większe perełki się nie nadają - będą zbyt twarde w cieście. Nie nadają się również posypki naturalne - kolory bledną w cieście i nie są widoczne (przetestowałam).Smacznego :-).
W przepisie wykorzystałam:do ciasta - 1 opakowanie posypki cukrowej Jimmies (mix 6 kolorów) Wiltondo posypania ciasta - Polka Dots Dr. Oetker