Wykonanie
Tarta na kruchym
czekoladowym spodzie z domowym
budyniem waniliowym i karmelizowanymi
gruszkami, pod błyszczącą polewą. Spód jest delikatny i kruchy, smakuje jak
czekoladowe ciasteczka - świetnie współgra ze słodkimi, miękkimi
gruszkami :-). Każdą warstwę przygotowujemy osobno - najpierw pieczemy kruchy spód, w międzyczasie (lub dzień wcześniej) gotujemy i schładzamy
budyń, w końcu - karmelizujemy
gruszki.
Tarta nie jest pracochłonna, ale zachwyca i delikatnym smakiem i wyglądem :-).Składniki na kruchy spód:160 g
mąki pszennej30 g
kakao60 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żołtkoMąkę i
kakao przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól, łyżkę
śmietany i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm (lub o wymiarach 31 x 21 cm) posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zarumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.
Budyń waniliowy:600 ml
mlekaziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej6
żółtek100 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanejW garnku zagotować 500 ml
mleka z
wanilią.W naczyniu zmiksować 100 ml
mleka (pozostałego),
cukier,
żółtka, obie
mąki (najszybciej blenderem). Mieszankę dodać do wrzącego
mleka i zagotować jak
budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy
budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), przestudzić, następnie schłodzić w lodówce.Zimny
budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i równo wycisnąć na kruchy spód tarty.Karmelizowane
gruszki:4
gruszki np. konferencje1 łyżka
masła4 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuGruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.Na patelni rozgrzać i roztopić
masło. Wsypać
cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać
gruszki, oprószyć
cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości
gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany
gruszek (
gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).
Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.Ponadto:1/4 słoiczka gładkiego
dżemu gruszkowego lub
morelowego, podgrzanego w małym garnuszkuKarmelizowane
gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach
gruszkową lub
morelową polewę. Tartę schłodzić i podawać.Można przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :-).