Wykonanie
Składniki na spód:160 g
mąki pszennej30 g
kakao60 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żołtkoWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), wcisnąć w dno formy na tartę, wysmarowanej wcześniej
masłem i oprószonej
mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Schłodzić przez 1-1,5h.Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać
ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń waniliowy:600 ml
mlekaziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam
cukru waniliowego)6
żółtek100 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanejW garnku zagotować 500 ml
mleka z
wanilią.W naczyniu zmiksować 100 ml
mleka (pozostałego),
cukier,
żółtka, obie
mąki (najszybciej blenderem). Mieszankę dodać do wrzącego
mleka i zagotować jak
budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy
budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), przestudzić, następnie schłodzić w lodówce. Wyłożyć na wystudzony spód.Karmelizowane
gruszki:4
gruszki np. konferencje1 łyżka
masła4 łyżki
brązowego cukru (ja użyłam muscovado, stąd inny smak i kolor
gruszek)1 łyżeczka
cynamonuGruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.Na patelni rozgrzać i roztopić
masło. Wsypać
cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać
gruszki, oprószyć
cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości
gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany
gruszek (
gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).
Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.Karmelizowane
gruszki ułożyć na budyniu. Tartę schłodzić i podawać.