ßßß Cookit - przepis na Metalowe rurki do pieczenia rurek:-)

Metalowe rurki do pieczenia rurek:-)

nazwa

Wykonanie

Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W swej perswazji okazywały się perfidnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna. A dziś…nieskromnie liczę, że Wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!
DOMOWE RURKI Z KREMEM
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g śmietany 18%
250g masła
szczypta soli
Krem:
250ml mleka
3 żółtka
1 laska wanilii
25g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
100g masła + do posmarowania rurek
90g cukru
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szer. ca 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki. Pieczmy w 200C przez ca kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.
Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem masła). Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/06/rurki-z-kremem.html