Wykonanie
Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny
cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W swej perswazji okazywały się perfidnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki
mogę policzyć te
razy, gdy pozostałam obojętna. A dziś…nieskromnie liczę, że Wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!DOMOWE RURKI Z KREMEMSkładniki:Ciasto:500g
mąki pszennej250g
śmietany 18%250g
masłaszczypta
soliKrem:250ml
mleka3
żółtka1
laska wanilii25g
mąki pszennej15g
mąki ziemniaczanej100g
masła + do posmarowania rurek90g
cukruDodatkowo:Wykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szer. ca 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko
masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki. Pieczmy w 200C przez ca kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.Krem:
Żółtka ucieramy z
cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje
mąki i starannie mieszamy.
Mleko zagotowujemy z
laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy
mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Studzimy i delikatnie miksujemy z
masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem
masła). Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.Życzę Wam Smacznego! :-)