ßßß Cookit - przepis na Tarta ďż˝mietankowo cukrowa. Sweet Cream Sugar Pie

Tarta �mietankowo cukrowa. Sweet Cream Sugar Pie

nazwa

Wykonanie

Przypuszcza się, że przepis na to ciasto powstał w XIX w. w stanie Indiana (USA), gdzie żyła liczna społeczność Amiszów. Trochę podobne ciasta znajdziemy w hrabstwie Pensylwania w Pensylwanii i kilku innych miejscach w Stanach Zjednoczonych ze znaczącymi populacjami Amiszów. Zbliżone ciasto spotkać można również w północnej Francji i Belgii, jak również w kanadyjskim Quebec – we francuskojęzycznej wersji znane tam jako Tarte au sucre. Czym zatem jest to ciasto, które pierwotnie najprawdopodobniej robiono głównie w sezonie zimowym, gdy zapasy jabłek już się skończyły? To ciasto na kruchym spodzie, wypełnione kremem z zagęszczonej śmietany i cukru, który jest miękki i sprężysty, lecz na tyle stały, by ciasto dało się bez problemu kroić. Na jego wierzchu zaś znajdziemy przepyszną warstewkę cynamonowego karmelu, który nadaje całości wyjątkowego smaku. Nie dajcie się zwieść nazwie - ciasto wcale nie jest przesłodzone! Przepis na podstawie TheDomesticRebel .
ciasto kruche:
300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
krem:
500 ml śmietany UHT 30% lub 18%
125 ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu waniliowego! Można w to miejsce użyć także cukru waniliowego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Szczypta soli
Na wierzch:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
2. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
3. Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm (spód i brzegi na wysokość ok. 3-4 cm) i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, gotujemy krem, aż zgęstnieje. Na małej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła. Cukier mieszamy z cynamonem.
Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię, po czym smakujemy ją masłem. Następnie równomiernie oprószamy cukrem z cynamonem.
Pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty. Możemy również skarmelizować wierzch używając funkcji „grill” – ostrożnie, nie dłużej, niż minutę.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie umieszczamy na minimum 2 godziny w lodówce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/11/Tarta-smietankowo-cukrowa-Sweet-Cream-Sugar-Pie.html