Wykonanie
Mazurki wielkanocne sąbardzo słodkie, syte i kaloryczne.Ten jest nieco inny niż pozostałe.Jest orzeźwiający i kwaskowaty.Powtarzam podstawowy przepis na ciasto:50 dag przesianej
mąki pszennej,20 dag
masła o pokojowejtemperaturze, 3
żółtka,10 dag przesianego
cukru pudru,łyżka
cukru waniliowego,łyżka gęstej, słodkiej
śmietany,szczypta
soli i łyżka
mąki ziemniaczanej.Wszystkie składniki dokładnie połączyłam, szybko zagniotłam,uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.Po godzinie rozwałkowałam część ciasta. Wykroiłam foremkąodpowiedni kształt, ponakłuwałam widelcem i posmarowałamrozmąconym jakiem. Wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam kilkanaście minut do czasu, aż ciasto zrumieniło się.Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.Przygotowałam polewę: 3 łyżki
konfitury pomarańczowej i 3 łyżki
konfitury morelowej (oba produkty dla cukrzyków, czyli bez dodatku
cukru)wymieszałam z łyżką
miodu. Dodałam łyżkę skórki otartej z
pomarańczy i łyżkę
pomarańczowego świeżo wyciśniętego soku.Lekko podgrzałam na parze, wyłożyłam na mazurkowy spód.Brzeg udekorowałam kandyzowaną skórką
pomarańczy,posypałam pudrowymi kuleczkami.Bardzo smacznie polecam :)