Wykonanie
Kolejny mazurek wielkanocny.Wyjątkowo słodki i potworniekaloryczny. Pomimo tego,że jest bardzo smaczny,nie da się zjeść go zbyt dużo.Proponuję podać go z filiżankągorzkiej
herbaty lub z
espresso bez
mleka. Natomiast po deserzewskazany będzie długi spacer ;)50 dag przesianej
mąki pszennej,20 dag
masła o pokojowejtemperaturze, 3
żółtka,10 dag przesianego
cukru pudru, łyżka
cukru waniliowego,łyżka gęstej, słodkiej
śmietany, szczypta
soli i łyżka
mąki ziemniaczanej.Wszystkie składniki dokładnie połączyłam, szybko zagniotłam,uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.Po godzinie rozwałkowałam część ciasta. Wykroiłam foremkąodpowiedni kształt, ponakłuwałam widelcem i posmarowałamrozmąconym jakiem. Z odrobiny ciasta uformowałam wałeczek i przykleiłam go wokół mazurka, tworząc podwyższony brzeg.Wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam kilkanaście minut do czasu, aż ciasto zrumieniło się.Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.W garnuszku roztopiłam łyżkę
masła, dodałam trzy czubate łyżki
cukru pudru,cztery łyżki słodkiej
śmietany, dwie łyżki płynnego
miodu i trzy garście posiekanych
orzechów włoskich i
migdałów.Gęstniejącą masą
pokryłam mazurki. Udekorowałam kolorowym lukrem i jogurtowymi jajeczkami.Bardzo smacznie i słodko polecam :)Wszystkim czytelnikom życzę dobrych,spokojnych,pogodnych, zdrowych i rodzinnych Świąt.