Wykonanie
Spritzgebäck - to klasyczne kruche, maślane i delikatne
ciasteczka. Do ich przyrządzenia wystarczą podstawowe składniki, a dzięki zachowanym proporcjom
między nimi
ciastka dają się wyciskać ze szprycy (lub z maszynek do
ciastek różnymi ozdobnymi końcówkami) i zachowują swój kształt. Ważne jest by chwilę je zapiec w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu. Bardzo smakują dzieciom :-).Składniki na około 35
ciastek:100 g
cukru pudru200 g
masła, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki
mleka1 średniej wielkości
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)szczypta
soli50 g
gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach270 g
mąki pszennejMasło z
cukrem umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać
mleko,
cukier wanilinowy,
sól,
jajko, miksując po każdym dodaniu.Do masy ostrożnie dodać startą
czekoladę i
mąkę, zmiksować. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do
ciastek). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Blachę z
ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce.Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto
ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .