Wykonanie
Kruche ciasto to mój ulubiony rodzaj ciasta. Łatwe w przygotowaniu, szybkie do upieczenia i nie wymaga skomplikowanych składników. Zawsze w lodówce znajdziecie jakieś
masło i
jajka,
mąkę też wielu z Was ma w szafce. Do tego tylko
cukier wanilinowy, jakieś 30 minut czasu i mamy
ciasteczka.Składniki na kruche
ciasteczka po zagnieceniu można zostawić na leżakowanie nawet przez całą noc w lodówce. Nie musi to być koniecznie 30 minut czy godzina.
Ciastka już upieczone można przechowywać około 2 miesięcy w zamkniętej szczelnie puszce. Nic się wtedy z nimi nie dzieje. Dodając do nich np
cynamon lub
przyprawę piernikową mamy inne niż zwykle
ciasteczka korzenne.Kruche
ciasteczka smakują najlepiej z ciepłym
mlekiem lub
kakao. Są idealne na wieczór przy dobrej książce lub filmie.
Składniki:180 g
masła 82%200 g
cukru pudru350 g
mąki pszennej tortowej1
jajko i 1
zółtkoopakowanie
cukru wanilinowego (16g)szczypta
soliMasło powinno być zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ja użyłam do zagniatania mojego Kitchen Aida z końcówką typu berło. Ciasto można zagniatać również na stolnicy. Ważne aby zrobić to szybko aby
masło nie zdążyło nabrać temperatury. Następnie z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. U mnie ciasto leżakowało w lodówce całą noc.Po schłodzeniu ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich szybko rozwałkowujemy na niewielkiej ilości
mąki. Im cieniej rozwałkujemy ciasto tym lepsze
ciasteczka uzyskamy. Moje ciasto miało około 2-3 mm grubości. Przy pomocy wykrawarki wycinamy
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 11-12 minut. Powinny się lekko zezłocić. Po upieczeniu studzimy na kratce.Gotowe
ciasteczka można polukrować, polać
czekoladą lub po prostu oprószyć
cukrem pudrem.