ßßß Cookit - przepis na Sernik Jaffa - pomarańcze i czekolada

Sernik Jaffa - pomarańcze i czekolada

nazwa

Wykonanie

Świąteczny delikatny serniczek. Na czekoladowym spodzie, przykryty pomarańczowym curdem i posypany gorzką czekoladą. Całość o nucie smakowej popularnych w UK ciasteczek 'jaffa' (jak pomarańczowe delicje..). Sernik jest niski, ale było to zamierzone - smaki są zrównoważone i masy serowej nie ma zbyt dużo w porównaniu do najsmaczniejszej polewy ever, jest po prostu cudowny!
Składniki na czekoladowy spód:
150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. markizy)
30 g masła, w temperaturze pokojowej
Ciastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
125 g drobnego cukru do wypieków
125 g serka mascarpone
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Na schłodzoną masę ciasteczkową przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na pomarańczowy budyń (curd):
2 duże jajka
2 żółtka
90 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.
Przełożyć do słoiczka, schłodzić przez noc.
Ponadto:
25 g czekolady gorzkiej, startej na tarce
Na schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy curd, wyrównać. Oprószyć startą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-jaffa---pomarancze-i-czekolada