Wykonanie
Ciepłe
czekoladowe ciastko z płynną
czekoladą w środku... czyż to nie brzmi pysznie? Dla wielbiciela
czekolady, takiego jak ja, grzechem byłoby nie spróbować.Ogólnie jest proste w przygotowaniu, jedynie przy pieczeniu może nam się powinąć noga, ale jak nie pierwszym czy drugim, to za trzecim razem powinno już się udać dostosować czas pieczenia tak, żeby środek był idealny. Wyjęcie
ciastka z foremki też jest dość skomplikowane, bo
ciastko jest ścięte tylko z wierzchu i jeśli przez przypadek
zrobi się jakieś pęknięcie, to całe
ciastko się rozpłynie. Jednak nie ma się co zrażać, przecież praktyka czyni mistrza.
Pisałam już niejednokrotnie, że za ciemną
czekoladą nie przepadam, ale w połączeniu z
lodami waniliowymi całość mi smakowała. Mój Mąż lubi ciemną
czekoladę, więc dla niego z
lodami i bez było smacznie. Myślę, że kiedyś spróbuję zrobić też fondant z
mleczną czekoladą.
Fondant
Czekoladowy /
Ciastko LawaSkładniki: na 8 - 9 porcjiok 50 g rozpuszczonego
masła do posmarowania foremek
kakao do posypania foremek200 g dobrej ciemniej
czekolady200 g
masła200 g
cukru demerara4
jajka4
żółtka200 g
mąki pszennejKokilki posmaruj rozpuszczonym
masłem i wstaw do lodówki, żeby
masło zastygło. Wyjmij, posmaruj
masłem jeszcze raz i posyp
kakaem.
W misce umieść połamaną
czekoladę i pokrojone w kostkę
masło. Wszystko rozpuść w kąpieli
wodnej, a następnie odstaw na 10 minut, żeby trochę przestygło.
W dużej misce utrzyj
jajka,
żółtka i
cukier na puszystą i jasną masę.
Dodaj przesianą
mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej
czekoladę w 3 częściach, po każdej części dobrze mieszając.
Gotową masę wlej do kokilek - każdą wypełnij do 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut, możesz też zostawić je tam na całą noc. Piecz w 200°C około 10 - 15 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej musisz obserwować i dostosować czas do swojego. Na powierzchni fondant powinien się ściąć, a boki zacząć odchodzić od foremki, jednak nie można przesadzić z czasem, bo wnętrze też się zetnie i nie będzie płynne. Wyjmij z piekarnika i odstaw na minutę przed wyjęciem z foremki. Ostrożnie oddziel boki od foremki, obróć na talerz do góry dnem i delikatnie zdejmij foremkę. Podawaj od razu na przykład z
lodami waniliowymi.
*nie upieczone jeszcze fondanty możesz zamrozić w foremkach. Piecz je bez rozmrażania, musisz tylko wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.SMACZNEGO!
źródło: Chocolate fondant Gordona Ramsay'a