Wykonanie
Zza gór i lasów, przywędrowała do nas góra
czekolady. Ogromna. Kusi swoim zapachem i słodkim smakiem już tak od dwóch dni, a ja zastanawiam się co z nią zrobić. Szukałam i szukałam, żaden z pomysłów nie był wystarczająco dostojny aby użyć w nim Jej Wysokość
Czekoladę :) Ha! I znalazłam. Lava
Cake* z gałką
lodów waniliowych. Niech mi ktoś powie, że to nie jest wystarczająco, dostojnie
czekoladowe!
Składniki:- pół kostki
masła- 100 g
czekolady (gorzka lub słodka jak kto lubi)- 2 całe
jajka- 2
żółtka- 1/3 szklanki
cukru- około 2-3 łyżek
mąki pszennejPrzygotowanie:
Czekoladę i
masło rozpuszczam w kąpieli
wodnej aż staną się jednolitą masą.
Jajka całe,
żółtka i
cukier ubijam mikserem aż
zrobi się mi gładka masa. Zmniejszam obroty i powoli dolewam nieco ostygniętą masę
czekoladową (zostawiam odrobinę na później). Przesiewami
mąkę i ubijam na jednolitą masę. Foremki smaruje dokładnie
margaryną i oprószam
kakao. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Masę przelewam do foremek do około 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 7 minut (nie krócej, nie dłużej). Po wyjęciu z piekarnika dajemy jej chwilę ostygnąć i polewamy ją
czekoladą. Dekorujemy gałką
lodów waniliowych.
* Lava
Cake dlatego, że po wyjęciu z piekarnika wnętrze
ciastka jest płynne, wygląda jak rozlana lawa.