ßßß
Bardzo intensywnie czekoladowy sernik. Przez moment zastanawiałam się, czy my aż tak bardzo lubimy gorzką czekoladę? ;-) Teraz wiem - tak, ale od czasu do czasu... Choć to deser nie tylko dla czokoholików ;-).Poniżej możecie obejrzeć jak piecze go sama autorka przepisu.Składniki na spód:200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g masła, roztopionego1 łyżka kakaoCiastka, masło i kakao wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:500 g serka kremowego typu philadelphia170 g gorzkiej czekolady3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + 1 łyżeczka cukru)3 duże jajka3 duże żółtka2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera utrzeć kremowy serek, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru. Nie ucierać/miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180ºC przez 45 minut - do 1 godziny. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Składniki na czekoladową polewę (ganache):90 g gorzkiej czekoladypół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.Na wierzchu schłodzonego sernika porobić esy - floresy z czekoladowego ganache.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Autorka przepisu - Nigella Lawson.