Wykonanie
Mocno
czekoladowy, kremowy serniczek. Jest przy nim trochę czekania od momentu zrobienia do momentu konsumpcji, ale nawet takie niecierpliwe stworzenie jak ja stwierdza, że warto - chociażby raz na jakiś czas. W
sumie to dzięki temu, że byłam zajęta, nawet nie odczułam tego oczekiwania - sernik robiłam wieczorem, a jedliśmy go dopiero następnego wieczora, po powrocie z małej wyprawy zakupowej ;)Sernik ten robiła Nigella, a przepis na niego wzięłam stad .
Kremowy Sernik
CzekoladowySkładniki na spód:1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych
krakersów (zastąpiłam 200 g digestive)50 g miękkiego
masła1 łyżka
kakao500 g
twarożku kremowego (np. Philadelphia)170 g
gorzkiej czekolady3/4 szklanki drobnego
cukru1 łyżka proszku budyniowego
waniliowego (lub 1 łyżka
skrobii ziemniaczanej + 1 łyżeczka esencji waniliowej + 1 łyżeczka
cukru)3 duże
jajka3 duże
żółtka2/3 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej
wodySkładniki na sos:90 g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki
śmietany kremówkiCiastka rozkruszyć (np. blenderem), dobrze połączyć z
masłem (można je wcześniej rozpuścić) oraz z
kakao.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową (ja folię położyłam na dnie po czym zamknęłam formę i tą folią, która wystawała obłożyłam szczelnie boki). Masę
ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię
spodu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przy pomocy miksera połączyć
ser,
cukier, proszek budyniowy,
jajka,
żółtka, kwaśną
śmietanę i
kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną
czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru.
Wyjąć formę z masą
ciasteczkową z lodówki. Wylać na nią masę
serową.Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. W tym celu należy umieścić formę z sernikiem w większej brytfance, do której nalać gorącą
wodę do połowy jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut - do 1 godziny. Można przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Sernik dobrze ostudzić, a najlepiej przed podaniem włożyć na całą noc do lodówki.
Na wierzchu porobić esy - floresy z rozpuszczonej
czekolady wymieszanej z kremówką.SMACZNEGO!