ßßß
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. Zrobiłam go przypadkiem i chyba przypadkiem mi wyszedł, jako moje pierwsze ciasto. Był tak wspaniały, że od tej pory robię go zawsze na specjalne okazje. I to nawet nie dlatego, że mam ochotę. Tylko dlatego, że moja rodzina po prostu nie może bez niego żyć ;) dlatego rozważnie go przygotowujcie i zastanówcie się dwa razy zanim dacie komuś bliskiemu spróbować! Przepis autorstwa Nigelli.SkładnikiSpód1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (u mnie 90g ciasteczek pełnoziarnistych),50 g miękkiego masła,1 łyżka kakao.Masa serowa500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia lub do sernika dwukrotnie zmielony),170 g gorzkiej czekolady,3/4 szklanki drobnego cukru,1 łyżka proszku budyniowego waniliowego,3 duże jajka,3 duże żółtka,2/3 szklanki kwaśnej śmietany,1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.Ponad to90 g gorzkiej czekolady,1/2 szklanki śmietany kremówki,wiórki z gorzkiej czekolady.Ciasteczka kruszymy drobno (w blenderze lub ręcznie np. wałkiem), dodajemy miękkie masło oraz kakao. Wszystko mieszamy i otrzymaną w ten sposób masę (przypominającą mokry piasek) przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, ja robię kółko z papieru na sam spód. Ugniatamy masę ręką i wstawiamy do lodówki.Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.Należy pamiętać, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.W dużej misce zmiksować twarożek, cukier, budyń, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę oraz kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Następnie dodawać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie miała jednolity-czekoladowy kolor.Masę twarogową przelać do tortownicy. Z racji tego, że sernik należ piec w kąpieli wodnej, tortownicę wstawiać do większej blachy i zalać wrzątkiem do połowy wysokości. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, około 45 minut do godziny. Gotowy sernik powinien pozostać sprężysty na środku i całkiem zwarty na bokach.Po wyjęciu z piekarnika schłodzić, następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotować polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i kremówki, rozsmarować na serniku, lub porobić wzorki. Całość można posypać wiórkami czekoladowymi.




Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2013-12-23Czas przygotowania20MCzas gotowania1HCałkowity czas1H20MŚrednia ocena3 . 5na podstawie 2 ocenBoże Narodzenie Ciasta Desery Przepisy SernikiTagiAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBlok czekoladowyNastępny wpisKruche babeczki z nadzieniem jabłkowymSernik marmurkowyChodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +Mazurek czekoladowyNastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek [...] Czytaj dalej +Dietetyczny sernikZdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzo [...] Czytaj dalej +Bezglutenowy tort czekoladowyTen tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +