Wykonanie
Tarta jest bardzo krucha, delikatna, bardzo smaczna. Podobno zawsze się udaje ... Zamiast
jabłek można dodać
śliwek, posypać
migdałami i mielonym
imbirem. Warta wypróbowania :). Z przepisu Bajaderki.Składniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki lodowatej
wodypół kostki zimnego
masła (125 g), pokrojonego w kawałkiSkładniki na nadzienie:4 duże
jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków6 łyżek
cukru1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki rozpuszczonego
masła (o którym kompletnie zapomniałam, mimo to ciasto się udało)Ponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowania4 łyżki
dżemu morelowegoMąkę wymieszać z
cukrem i
solą, dodać
masło, 3 łyżki
wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.Przygotować nadzienie. 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem, posypać
jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki
cukru wymieszać z
mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze,
potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie).Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką
cukru i
mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć
jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym
masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem.Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż
jabłka będę miekkie a ciasto złotawe.
Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe
jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.Smacznego :)