ßßß Cookit - przepis na Doskonała tarta jabłkowa

Doskonała tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Tarta jabłkowa wyjątkowo za mną nie "chodziła". Bardziej skłaniałam się ku pierniczkom, by powoli ubierać dom w świąteczne zapachy. Cały rok czekam na Boże Narodzenie. W ostatniej chwili zamieniłam pierniczki na tartę, ale zupełnie bez przekonania. Kiedy spróbowałam, za pomniałam o pierniczkach. To najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek robiłam. Autorce przepisu czynię pokłony (a zobaczyłam go na Moich Wypiekach). Do upieczenia nie potrzeba specjalnej formy na tartę - wystarczy zwykła blacha. Cały urok tego wypieku tkwi w nieregularnym kształcie. Korzystając z okazji, że mam odpowiednią formę, moja tarta powstała w niej, ale nie zrezygnowałam z uroku zawiniętych brzegów :)
Składniki:
- 125 g zimnego masła,
- 3 łyżki lodowatej wody,
- 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- nadzienie: 4 średnie jabłka, 6 łyżek cukru, 1 łyżka mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1/3 łyżeczki cynamonu Prymat,
- dodatkowo: 1 lekko roztrzepane jajko, cukier, dżem morelowy (ja pominęłam).
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, lodowatą wodę, zagniatamy. Gdy składniki dokładnie się połączą i powstanie kula, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą połowę na 6 plasterków (oczywiście usuwamy gniazda). Posypujemy mieszanką 4 łyżek cukru i cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cukier, który pozostał (2 łyżki) mieszamy z 1 łyżką mąki i zostawiamy. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Środek posypujemy mieszanką cukru i mąki (zostawiamy brzegi bez posypki - ok. 5 cm). Na środku (bez brzegów) układamy plasterki jabłek (jeden przy drugim, najlepiej zachodząc na siebie). Pozostawione brzegi zawijamy do środka (może być nieregularnie). Jabłka zalewamy roztopionymi dwiema łyżkami masła. Brzegi smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut, do złotawego koloru ciasta. Po wyjęciu z piekarnika można posmarować jabłka podgrzanym dżemem morelowym (ja ten krok pominęłam). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/doskonaa-tarta-jabkowa.html