Wykonanie
Tarta jabłkowa wyjątkowo za mną nie "chodziła". Bardziej skłaniałam się ku pierniczkom, by powoli ubierać dom w świąteczne zapachy. Cały rok czekam na Boże Narodzenie. W ostatniej chwili zamieniłam pierniczki na tartę, ale zupełnie bez przekonania. Kiedy spróbowałam, za pomniałam o pierniczkach. To najlepsza
tarta, jaką kiedykolwiek robiłam. Autorce przepisu czynię pokłony (a zobaczyłam go na Moich Wypiekach). Do upieczenia nie potrzeba specjalnej formy na tartę - wystarczy zwykła blacha. Cały urok tego wypieku tkwi w nieregularnym kształcie. Korzystając z okazji, że mam odpowiednią formę, moja
tarta powstała w niej, ale nie zrezygnowałam z uroku zawiniętych brzegów :)
Składniki:- 125 g zimnego
masła,- 3 łyżki lodowatej
wody,- 1 i 1/4 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 2 łyżki
cukru,- szczypta
soli,- nadzienie: 4 średnie
jabłka, 6 łyżek
cukru, 1 łyżka
mąki, 2 łyżki roztopionego
masła, 1/3 łyżeczki
cynamonu Prymat,- dodatkowo: 1 lekko roztrzepane
jajko,
cukier,
dżem morelowy (ja pominęłam).
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
cukrem i
solą. Dodajemy
masło pokrojone na mniejsze kawałki, lodowatą
wodę, zagniatamy. Gdy składniki dokładnie się połączą i powstanie kula, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
jabłka obieramy, myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą połowę na 6 plasterków (oczywiście usuwamy gniazda). Posypujemy mieszanką 4 łyżek
cukru i
cynamonu. Dokładnie mieszamy.
Cukier, który pozostał (2 łyżki) mieszamy z 1 łyżką
mąki i zostawiamy. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. Środek posypujemy mieszanką
cukru i
mąki (zostawiamy brzegi bez posypki - ok. 5 cm). Na środku (bez brzegów) układamy plasterki
jabłek (jeden przy drugim, najlepiej zachodząc na siebie). Pozostawione brzegi zawijamy do środka (może być nieregularnie).
Jabłka zalewamy roztopionymi dwiema łyżkami
masła. Brzegi smarujemy lekko roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 minut, do złotawego koloru ciasta. Po wyjęciu z piekarnika można posmarować
jabłka podgrzanym
dżemem morelowym (ja ten krok pominęłam). Smacznego!