ßßß
Składniki: na ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki lodowatej wodypół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki na nadzienie:3 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków6 łyżek cukru1/3 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżka mąki pszennejduża łyżka rozpuszczonego masładodatkowo:1 roztrzepane jajko do posmarowania3 łyżki dżemu brzoskwiniowegoSkładniki na ciasto połączyć, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok godzinę.Następnie przygotować nadzienie: 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować, tak aby pasowało do formy, robiąc trochę wyższe brzegi, które potem zawinie się do środka. Można rozwałkować na papierze, a potem odwrócić i zdjąć papier (w ten sposób łatwiej przenieść ciasto do formy, nie łamie się).Ciasto wyłożone w formie posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć brzegi do środka, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.Tartę piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto będzie lekko zarumienione. Dżem zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia.Smacznego