Wykonanie
Kolejny przepis na coś z
jabłkami, ale tym razem nie muffiny, nie szarlotka a
tarta z
jabłkami. Pomysł ze strony cincin.cc, autorstwa bajaderki, z moimi małymi zmianami.
Składniki: na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki lodowatej
wodypół kostki zimnego
masła (125 g), pokrojonego w kawałki na nadzienie:3 duże
jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków6 łyżek
cukru1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżka
mąki pszennejduża łyżka rozpuszczonego
masładodatkowo:1 roztrzepane
jajko do posmarowania3 łyżki
dżemu brzoskwiniowegoSkładniki na ciasto połączyć, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok godzinę.Następnie przygotować nadzienie: 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem, posypać
jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki
cukru wymieszać z
mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować, tak aby pasowało do formy, robiąc trochę wyższe brzegi, które
potem zawinie się do środka. Można rozwałkować na papierze, a
potem odwrócić i zdjąć papier (w ten sposób łatwiej przenieść ciasto do formy, nie łamie się).Ciasto wyłożone w formie posypać mieszanką
cukru i
mąki, zostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć
jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym
masłem. Zawinąć brzegi do środka, a następnie posmarować je roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem.Tartę piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż
jabłka będę miękkie a ciasto będzie lekko zarumienione.
Dżem zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe
jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia.Smacznego