Wykonanie
Jego Wysokość Pączek. Bez wątpienia Król wśród zapustnych słodkości. A pączki to jeden z naszych ulubionych wypieków.To już trzeci (!) przepis na pączki, który postanowiłam przetestować. Z dwóch względów: nigdy nie robiłam pączków na
mące chlebowej, jak również nigdy nie robiłam pączków, które nie są na samych żółtkach. Ale komu jak komu, Tatter (jej przepis wzięłam z forum Cin Cin) można przecież ufać. Od razu wiedziałam, że muszą się udać :-).Pączki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość. Przepis nie jest skomplikowany (wprowadziłam tylko 2 małe zmiany). Są wspaniałe.Składniki na około 35 pączków:150 ml letniej
wody310 ml letniego
mleka2 duże
jajka900 g
mąki pszennej chlebowej100 g
cukru100 g
masła, rozpuszczonego i przestudzonego1 łyżeczka
soli3 łyżeczki suchych
drożdży (12 g) lub 24 g
drożdży świeżych1 łyżka
spirytusuPonadto:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
konfitura lub
dżem do nadziania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną
mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia.Nadziewać
konfiturą lub
dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącej
wodyCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru. Do pączków na zdjęciach użyłam rzadkiego lukru. Ilość lukru na tą ilość pączków prawdopodobnie trzeba będzie podwoić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).