ßßß Cookit - przepis na Jeszcze ciepłe polukrować lub oprószyć pudrem.

Jeszcze ciepłe polukrować lub oprószyć pudrem.

nazwa

Wykonanie

Jego Wysokość Pączek. Bez wątpienia Król wśród zapustnych słodkości. A pączki to jeden z naszych ulubionych wypieków.
To już trzeci (!) przepis na pączki, który postanowiłam przetestować. Z dwóch względów: nigdy nie robiłam pączków na mące chlebowej, jak również nigdy nie robiłam pączków, które nie są na samych żółtkach. Ale komu jak komu, Tatter (jej przepis wzięłam z forum Cin Cin) można przecież ufać. Od razu wiedziałam, że muszą się udać :-).
Pączki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość. Przepis nie jest skomplikowany (wprowadziłam tylko 2 małe zmiany). Są wspaniałe.
Składniki na około 35 pączków:
150 ml letniej wody
310 ml letniego mleka
2 duże jajka
900 g mąki pszennej chlebowej
100 g cukru
100 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
1 łyżka spirytusu
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
konfitura lub dżem do nadziania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia.
Nadziewać konfiturą lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru. Do pączków na zdjęciach użyłam rzadkiego lukru. Ilość lukru na tą ilość pączków prawdopodobnie trzeba będzie podwoić.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-przepis-ii