Wykonanie
Pączki nadziewane
konfiturą z
pigwy … obtaczane w cukrze z
cynamonem … na Tłusty Czwartek.
Składniki:½ kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży250 ml
mleka2
jajka70 g
masła3 łyżki
cukru2 łyżki
wódki lub
spirytususzczypta
soliDodatkowo:
olej do smażenia1 szklanka
cukru pudru3-4 łyżeczki gorącej
wodyWykonanie:Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, rozkruszamy
drożdże, wsypujemy łyżeczkę
cukru, 1 łyżkę
mąki i około ¼ szklanki ciepłego
mleka. Wszystkie składniki rozcieramy widelcem i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować.W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej.Następnie do miski z zaczynem
drożdżowym przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól, ciepłe (nie gorące!)
mleko z
cukrem i
masłem,
jajka oraz
wódkę.Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, do czasu aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60 minut.Od wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości większej
mandarynki, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną
mąki. Formujemy krążek, na którym układamy łyżeczkę
konfitury. Pączki możemy piec bez nadzienia, a po upieczeniu
konfiturę wszprycować za pomocą rękawa cukierniczego z cienką i długą tylką. Ciasto zlepiamy formując pączka i odkładamy do napuszenia na stolnicę posypaną
mąką. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z
oleju układamy je na papierowym ręczniku. Jeszcze cieple lukrujemy (
cukier puder wymieszany z gorącą
wodą).Smacznego!Wskazówki:Do ciast na pączki nie należy dodawać zbyt dużo
cukru, gdyż podczas pieczenia
cukier będzie się palił.Do ciasta należy dodać
wódki lub
spirytusu wówczas pączki nie będą nasiąkały tłuszczem ( oczywiście, gdy będą smażone w optymalnej temperaturze).Idealna temperatura tłuszczu to ok. 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym, lub metodą mniej dokładną, wrzucić kawałek ciasta, jeśli tłuszcz wokół ciast zacznie od razu „bąbelkować” temperatura jest odpowiednia.Podczas pieczenia należy również kontrolować temperaturę, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika.