Wykonanie
Słodkie, puszyste bułeczki z kwaskowatym wnętrzem, zamiast kanapki. Znikają ciepłe - prosto z piekarnika, choć wydaje mi się, że następnego dnia są jeszcze lepsze.Moje niestety nie wyglądają zbyt wyjściowo, ale warto przymknąć na to oko i spróbować. ;) Częstujcie się, proszę! :)
składniki na około 9 sztuk400 g
mąki pszennej chlebowej50g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży (lub ok. 15 g świeżych)260 g
mleka30 g
masła, roztopionegoponadto
jajko roztrzepane z łyżką
mlekacukier puder do posypanianadzienieszklanka czerwonych
porzeczek2-3 łyżki
cukruew.
dżem z czarnych
porzeczekWszystkie składniki na ciasto wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić, można mikserem (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (minimum 90 minut).Po tym czasie ciasto podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować, posmarować cienką warstwą
dżemu, ułożyć porcję
porzeczek wymieszanych z
cukrem, następnie złożyć, dokładnie zakleić brzegi i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy, zachowując spore odstępy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
***