ßßß Cookit - przepis na Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Otrębowe ciasto z owocami (bez tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Ciasto z tych lżejszych - jakich podobno brakuje Wam na blogu ;-). Bez dodatku tłuszczu. Procedura jego przygotowania jest taka jak przy biszkopcie. Jednak zarodki (lub otręby) dodają ciastu 'treści'. Pozostaje puszyste, naprawdę przesmaczne, a pasują do niego praktycznie każde owoce. Za przepis bardzo dziękuję Madzi :-).
Składniki:
4 duże jajka, osobno białka i żółtka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów)*
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców (u mnie morele i borówki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając (jak przy bezach). Dodać żółtka i ubić do połączenia.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
* Dodałam pół szklanki otrębów pszennych i pół szklanki otrębów owsianych.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/otrebowe-ciasto-z-owocami-bez-tluszczu